μασάζ χαλαρωτικό η θεραπευτικό?

Υπαρχει μια άποψη που επικρατεί, πως το “χαλαρωτικό” μασάζ είναι από μόνο του ένα ανεξάρτητο είδος μάλαξης. Ένα είδος μασάζ που ακολουθεί κάποια πρωτόκολλα .Σας λέω λοιπόν, πως ο όρος “χαλαρωτικό μασάζ” είναι από μόνος του λίγο “φάουλ” και άστοχος.Από την άλλη, είναι μερικοί που μου λένε “εγώ θέλω να κάνω μόνο θεραπευτικό μασάζ και όχι χαλαρωτικό”, το οποίο το θεωρούν και κάπως υποδεέστερο. 

“Δεν είναι δυνατόν, να έχεις κάποιον και να του προσφέρεις μασάζ για 60 ή 90 λεπτά της ώρας και αυτός ο άνθρωπος να μην χαλαρώσει. Όπως δεν είναι και δυνατόν, για εμάς που γνωρίζουμε αρκετές τεχνικές και πως πρέπει να αγγίζουμε το ανθρώπινο σώμα, να μην έχει το “άγγιγμα” μας, μια Α θεραπευτική αξία.

Η θεραπευτική αξία του μασάζ που θα προσφέρουμε, εξαρτάται πέραν από τις δεξιότητες μας και από την εμπειρία μας, την ψυχοσωματική κατάσταση στην οποία θα βρισκόμαστε εμείς οι ίδιοι, αλλά σαφώς και από τις επιμέρους ανάγκες του ίδιου του δέκτη.”

Τι θέλω να πω με αυτό; Εννοώ, πως και το πιο απλοϊκό μασάζ να δεχθεί κάποιος, ακόμα και από ανέμπειρο θεραπευτή, σίγουρα το σώμα του θα ευεργετηθεί με τον Α ή Β τρόπο. Θα ξεπρηστούν τα πόδια του, θα του φύγει η κακή διάθεση, θα ηρεμήσει από το στρες κλπ. Όταν του τρίβεις την ωμοπλάτη και του λύνεις τους “κόμπους”, βοηθάς στη σωστή κυκλοφορία του αίματος και έτσι θρέφονται και οξυγονώνονται καλλίτερα οι συνδετικοί ιστοί του σώματος του (δέρμα, μύες), πως είναι δυνατόν αυτός ο άνθρωπος να μην ωφεληθεί από το μασάζ και να μην νιώσει τουλάχιστον μια ανακούφιση; Πως είναι δυνατόν λοιπόν, η μάλαξη που δέχθηκε από εμάς, να μην έχει και κάποια θεραπευτική αξία;


“Κάθε μορφής μασάζ μας χαλαρώνει και επιπλέον έχει και την θεραπευτική του αξία. Αυτό που χρειάζεται ο θεραπευτής μάλαξης είναι, να αντιλαμβάνεται τις επιμέρους ανάγκες του κάθε δέκτη, να γνωρίζει τα σωστά σημεία πάνω στα οποία θα δώσει έμφαση, να γνωρίζει σαφώς και τις σωστές τεχνικές''